Over het fokken.
Als je wilt gaan fokken moet je met een aantal dingen rekening houden. Als je hebt gezien dat het mannentje en het vrouwtje hebben gepaard hebben ( dat is om de 30 dagen )Kun je na een maand zien of ze drachtig/zwanger is aan de dikkere tepels en steeds een nestje maken. Je moet je Chinchilla mannentje er vooral bij laten zitten hij helpt erg goed met het opvoeden van de kinderen.
HET HOK
Het beste wat je kan doen is scherpe randen en spullen afdekken of uit het hok halen. Ook moet het vrouwtje ander voer krijgen dan normaal. Ze heeft nu extra kalk nodig en extra vitamines ook extra hooi en heel klein beetje extra voer is noodzakelijk. Chinchilla's zijn z'n 120 dagen zwanger. Het kan zijn dat ze wat sneller chagarijnig is dan normaal. Het is verstandig om het zandbadje weg te halen als de jongen daarin komen en ze zijn nog nat van het vruchtwater worden ze heel vies. Een week na de bevalling mag het zandbad terug. Het is goed om in het hok zoiezo al een nachthokje te hebben voor de Chinchilla , maar nu de jongen eraan komen is het belangrijk dat ze veel ruimte hebben in het nachthok. Zorg ook dat er voldoende bodembedeking en hooi in ligt dat ik belangrijk i.v.m het het bouwen van het nestje.
Hoe zie je of een chinchilla bevrucht is.
Dit kun je merken aan de opening tussen de urinebuis en de anus. Als deze open staat is het vrouwtje bevrucht door een mannetje en als deze dichtstaat is ze niet bevrucht en zelfs niet eens bronstig. In de eerste periode zal ze meer eten en drinken dan normaal maar is er buiten die opening niets meer op te merken. Na 3 maanden begin je pas iets te zien. De tepels worden roze, langer en dikker. Het laatste kenmerk is dat ze toeneemt in gewicht en dat je zelfs de kleintjes kunt voelen als ze bewegen.
BEVALLING
De bevalling gebeurd waarschijnlijk wel s'nachts omdat het nachtdieren zijn. Het is wel heel belangrijk om ze goed in de gaten te houden omdat het kan zijn dat bij chinchilla's het hoofdje van de jongen afentoe wat groter kan zijn. En je moet kijken of de moeder haar jongen accepteerd.
Bevindt de geboorte vaak in de nacht of overdag plaats?
Bij chinchilla's is het zo dat de bevalling meestal 's nachts of 's ochtend plaats vindt. Een paar dagen voor de chinchilla bevalt blijft ze veel op de bodem van de kooi zitten en komt ze zelden nog naar boven. Eerst krijgt een chinchilla voorweeën. Ze krommen en strekken zich dan. Dit duurt ongeveer en half uur daarna word de baby met de voortanden te voorschijn gehaald. Na het werpen volgt de nageboorte dit is niet zo een mooi zicht. De moeder chinchilla eet de nageboorte op . Dit is de natuurlijke gang van zaken en zo krijgt de moeder vitamines binnen. De baby chinchilla's kruipen dan onder de mama om te drogen en gaan op zoek naar de tepels om melk te drinken.
Hoeveel jongen krijgt een chinchilla?
Ze krijgen maar 1 tot 3 jongen. Dit is belangrijk om elk jong genoeg warmte en voeding te geven. De cyclus treedt om de 28 tot 35 dagen op en de bronst duurt 3 tot 4 dagen. De dracht duurt meestal 111 tot 128 dagen. De worp bestaat uit 1 tot 4 jongen. Je kunt zien of het een mannetje of een vrouwtje is aan de ruimte tussen de geslachtsopening en de anus. Bij een mannetje is deze grote dan bij een vrouwtje.