Het opvoeden.
Hoe voed je chinchilla’s op?
Ze mogen vanaf dag 1 al gepakt worden. Dit is goed voor de socialisatie. Socialisatie wil zeggen dat je de baby chinchilla’s laat wennen aan de mensen. Dan worden ze er niet bang van en zullen ze minder snel gaan bijten als ze groot zijn. Chinchilla’s slapen overdag en zijn in de nacht actief. Je moet ze ook niet gaan storen als ze slapen want dan kunnen ze wellis bijten. Van jongs af aan moet de chinchilla vaak worden gepakt. Zo wordt het hanteren later ook gemakkelijker en mocht hij een keer naar de dierenarts moeten is het ook geen probleem voor de dierenarts hem te hanteren.
Je moet er vooral op letten dat je een chinchilla niet van achteren pakt zonder dat hij het in de gaten heeft. Dat komt omdat ze in het wild van achteren gepakt worden door roofvogels en chinchilla’s hun vacht los kunnen laten als ze gaan stressen.
Chinchilla’s hebben zwakker darmen. Je moet dus goed op de keutels letten. Deze moeten hard en langwerpig zijn. Ze moeten brokken met veel vezels en weinig vocht. Deze brokken noemen we pellets. Er zijn pellets speciaal voor chinchilla’s. Naast dit voer is het belangrijk je chinchilla iedere dag wat vers stro of hooi te geven.
Chinchilla’s zijn geen dieren om alleen te houden. Daar worden ze ongelukkig van en dan gaan ze eerder dood. Het is dus verstandig om een chinchilla in tweetallen of in een groepje te houden. De kooi moet groot en ruim zijn. Het beste is een kooi van 80x50x100 cm. Zo hebben ze voldoende ruimte en gaan ze zich niet vervelen. Ook moet je een zandbakje in de kooi zetten waar ze lekker in kunnen rollen. Dit moet iedere dag ververst worden.
Hoe socialiseer je een chinchilla?
Een chinchilla kun je het beste socialiseren door er vanaf de geboorte veel aandacht aan te schenken. Je mag de baby meteen hanteren zodat hij aan de geur van jou handen went. Het is niet alleen belangrijk om de baby te hanteren maar ook de ouders. De ouders zijn natuurlijk het voorbeeld van de baby en daar neemt hij alles van over. Als hij merkt dat zijn ouders jou aardig vinden en goed meewerken zal de baby dat ook makkelijker en sneller doen. Probeer dit ook regelmatig te doen. Want als je het eerst 2 dagen wel doet en dan een week niet kan dit nadelig werken en kan de chinchilla minder snel wennen. Hoe jonger ze zijn hoe sneller ze wennen en leren.
Let wel op dat je een chinchilla alleen aan de staartbasis pakt, dat is het stukje waar de staart begint bij zijn kont, en nooit bij het midden of uiteinde van de staart. Het kan namelijk zo zijn dat de chinchilla zijn staart los zal laten of ineens al zijn haren laat vallen. Dit is een afweersysteem voor roofdieren van chinchilla’s uit het wild, maar de tamme chinchilla’s gebruiken het ook. Let dus altijd goed op waar je een chinchilla vastpakt.